maanantai 27. marraskuuta 2006

Vain yksi pieni henkonen ("Just One Little Puff?") 17.12.2004

Monien ihmisten on vaikea ymmärtää ajatus siitä kuinka yksi pieni henkonen voi johtaa täydelliseen sortumiseen. Se ei vain vaikuta loogiselta. Mutta mikäli joskus havaitset itsesi ajattelemasta sitä selviäisitkö yhden polttamisesta, ajattele millaisen ohjeen itse antaisit perheenjäsenelle tai ystävälle josta välität kovasti, tietäen että he ovat toipumassa heroiini tai kokaiini riippuvuudesta ja olisivat ensimmäistä kertaa kuukausiin tai vuosiin ajatelleet näiden aineiden käyttöä ihan vain huvin vuoksi. Ajattele sitä tyrmistystä ja pelkoa pelkästään siitä ajatuksesta että he ryhtyisivät uudelleen käyttämään näitä aineita, erityisesti jos olit heidän kanssaan heidän suurimman riippuvuuden aikaan kun se pilasi melkein kaikki heidän elämänsä osa-alueet ja kyseessä saattoi olla heidän koko elämänsä. Sanoisitko hänelle, "No, ehkä voit paremmin nyt, ehkä kannattaa kokeilla pystyisitkö kokeilemaan sitä yhtä?" Tuntisitko tarvetta tutkia asiaa nykykirjoituksista, mikäli se "yksi" olisi oikea mahdollisuus? Syventyisitkö jopa muutamiin neuroloogisiin kirjoituksiin nähdäksesi mikäli tiedemiehet olisivat saaneet paremman käsityksen hermoston toiminnasta jotka selittäisivät paremmin miksi riippuvuus syntyy? Ehkä sitten voisit sanoa, "No, he ovat alkaneet ymmärtämään hieman miten riippuvuudet toimivat ja ehkä he pian voivat muuttaa aivojesi rakennetta. Joten jos nyt sorrut, niin saattaa olla että se ei ole paha asia sillä parannuskeino saattaa olla juuri kulman takana - ehkä vain parin vuoden päässä." Ehkä et rupea järkeistämään tätä vaan sanot, "Jos teet sen, palaat samaan pisteeseen missä olit kun sinun alunperin piti lopettaa. Pilaat elämäsi ja kaikkien sinun ympärilläsi olevien elämän." Todennäköisesti valitset jälkimmäisen polun. Olisit kauhuissasi ja pysyisit lujana siitä että hän ei tekisi sitä - se olisi typerää ja jopa itsetuhoista.

Tämän näkymän ja sen "Ehkä voin ottaa yhden nyt." välillähän ei ole mitään eroavaisuuksia. On siinä oikeastaan yksi eroavaisuus. Se ei ole sairaanhoidollisesti tai fysikaalisesti perusteltavissa vaan yhteiskunnallisesti. Ihmisiä on opetettu riippuvuuksista ja muista huumeista. Vaikka nikotiinin aiheuttama riippuvuus on voimakkaampi kuin muiden riippuvuutta-aiheuttavien aineiden, ja ehkä jopa kaikista voimakkain, ihmiset eivät vieläkään ymmärrä miten riippuvuutta aiheuttavan aineen käyttäminen saattaa aiheuttaa täydellisen sortumisen vaikka heille on kerrottu tästä kaikkien muitten riippuvuutta-aiheuttavien huumeiden yhteydessä.

Kuinka usein sinulta on kysytty että "etkö ole polttanut yhtäkään?" sen jälkeen kun olet lopettanut tupakoinnin. Tämä on naurettava kommentti ja silti niin yleinen. Tai miten usein olet nähnyt terveydenhoitojärjestöjen julkaisemassa kirjallisuudessa ilmoituksen, älä anna lipsahduksen johtaa sortumiseen. Viesti on ollut hyvin selkeä ja johdonmukainen muiden huumeiden osalta ja se viesti on ollut älä lipsahda. Kaikki täällä ovat törmänneet tähän poikkeamaan, ei ainoastaan lopettamisen jälkeen, vaan niiden vuosien ja vuosikymmenien ajan jolloin hän vielä poltti. Sinun täytyy nyt muuttaa ajatustapaasi joka on osa kulttuuritaustaasi, riippumatta siitä mistä kulttuurista olet kotoisin. Yhteisön kaikkialle leviävä suhtautuminen ympärilläsi on väärä. Yhteisö saattaa hyväksyä tupakoinnin vaarat, mutta he eivät vielä ymmärrä riippuvuuden käsitettä. Sinun pitää olla fiksumpi ja tietoisempi kuin yhteisön tai jopa terveydenhoito-organisaatioiden ympärilläsi. Vaatii paljon yksilöltä ajatella eritavalla kuin yhteisön kokonaisena, mutta tupakointia koskien, se on tehtävä.

Seuraus siitä ettei tule fanaattiseksi siitä yhdestä henkosesta on liian vakava ohitettavaksi. Se lopettaa savuttomuutesi, ja se saattaa helposti muuttua sairaudeksi ja elämäsi menettämiseksi. Sinun on oltava jatkuvasti valpas ja muistuttaa itseäsi että olet elpymässä riippuvuudesta. Ajan kuluessa saattaa olla että sinä et enää tunne merkkejä riippuvuudesta; ajatukset savukkeista tulevat harvinaisiksi ja saattavat loppua kokonaan. Mutta jopa tässä vaiheessa peliä, hiljainen nukkuva riippuvuus on sinussa ja se voi viedä sinut mukanaan yhdestä virhelaskelmasta - että sinä olet erilainen. Et ole erilainen kuin kukaan muukaan huumeriippuvainen, riippumatta siitä onko huumeena alkoholi, kokaiini, heroiini tai joku muu. Olet riippuvainen koko elämäsi, mutta kun vain saat huumeen pois systeemistäsi, ja et koskaan käytä sitä uudelleen, et enää koskaan joudu siihen mukaansa tempaavaan pyörteeseen jonka se huume saa aikaiseksi käyttäjissään. Tupakointia koskien, se pyörre on vapautesi, terveytesi ja elämäsi menettäminen, mikä tarkoittaa että menetät kaiken. Pitääksesi kaiken sen mitä sinulla jo on, muista aina että pysyäksesi savuttomana älä koskaan polta henkostakaan.

Ei kommentteja: