maanantai 27. marraskuuta 2006

Koska nyt se todella sattuu ("Because Now it Really Hurts") 9.12.2004

"Lopetan terveyteni vuoksi. En tunne pulssia jaloissani ja lääkärini sanoo että tarvitsen leikkausta. Mutta hän ei edes harkitse leikkausta ennenkuin lopetan tupakoinnin. Sitäpaitsi, minulta on poistettu polyyppejä kurkusta ja kaikki lääkärit joita olen tavannut sanovat että minun täytyy lopettaa." Tämä dramaattinen kertomus kerrottiin minulle erään tupakoinninlopettamisklinikan kolmantena päivänä. Kun kysyin osallistujalta, miten kauan hän oli kärsinyt näistä tupakan aiheuttamista ongelmista, hän vastasi, "Useita vuosia." Sitten kysyin häneltä että mikä oli saanut hänet lopettamaan juuri nyt? Hän vastasi, "Koska nyt se todella sattuu!"

Pelkoon verrattuna, kipu on erinomainen motivaattori aikaansaamaan elämäntapamuutoksen, kuten tupakoinnin lopettamisen. Pelko jostakin mitä saattaisi tapahtua saa aikaan ihmisessä ajatuksen lopettamisesta. Mutta pelosta voidaan neuvotella. Ajatuksia kuten, "Ehkä se ei tapahdu minulle," käytetään usein puolustusmekanismina tupakoitsijan riippuvuuteen. Mutta kipua ei voida ohittaa niin helposti. Se on täällä, ja nyt ja se sattuu. Vaikka kipu voikin olla voimakas motivaattori positiiviseen muutokseen, kipu voi myös estää tarpeellisten muutosten yrittämistä. Yllämainitun kertomuksen henkilö on tästä hyvä esimerkki. Vuosia hän tiesi että hänen tupakkansa hitaasti mutta varmasti rampauttivat ja tappoivat häntä. Mutta kaikki yritykset lopettaa johtivat nikotiininvieroitusoireisiin. Tämä epämukavuus johtaa siihen että henkilö polttaa tupakan helpottaakseen vieroitusoireita. Tämä taas johtaa sortumiseen. Eli vaikka tupakoitsija ratkaisi vieroitusoireensa, tämä tapa johti paljon vakavampaan ongelmaan - voimakkaan ja tappavan riippuvuuden jatkumiseen.

Vaikka lopettaminen saattaa aiheuttaa epämukavia tuntemuksia, ne ovat merkittävästi pienempiä kuin ne kivut ja kärsimykset jotka saattavat seurata tupakoinnin jatkamista. Fyysiset vieroitusoireet lopettamisen jälkeen ovat korkeimmillaan noin kolmen päivän kuluessa ja ovat kokonaan menneet seuraavan parin viikon kuluessa. Sairaudet kuten keuhkolaajentuma, copd, sydän- ja verisuonitaudit ja syövät johtavat kuukausien jopa vuosien kärsimyksiin. Nämä kivut ovat paljon ankarampia kuin mitkään lopettamisesta aiheutuneet kivut. Suurin eroavaisuus näillä on kuitenkin se että nämä sairaudet voivat lopullisesti rampauttaa tai tappaa uhrinsa.

Tupakoitsijat eivät altistu vain näille katastrofaalisille sairauksille. Kehon puolustusmekanismien heikkenemisen vuoksi, tupakoitsijat kärsivät paljon useammin tartuntasairauksista kuten vilustumisista, influenssasta ja keuhkokuumeista. Vaikka nämä sairaudet harvemmin johtavat lopulliseen rampautumiseen tai kuolemaan, ne kuitenkin aiheuttavat vaivaa ja epämukavuuksia. Eikä tupakoitsijan riski ole ainoastaan korkeampi sairastua näihin tauteihin vaan kun hän saa jonkun näistä, se on vakavampi, ja kivuliaampi kuin mitä se olisi ollut jos hän ei polttaisi. Ei kukaan tupakoimaton ajattele imevänsä sisään kuivaa, kuumaa savua siinä tilanteessa kun hänen kurkkunsa on jo polttava ja ärsyyntynyt. Mutta kivun kovuudella ei ole mitään väliä, tupakoitsija tupakoi tai hän joutuu flunssan lisäksi kärsimään myös vieroitusoireista.

Joten jokaisen tupakoitsijan joka pelkää kokevansa vieroitusoireista johtuvia kipuja tulee miettiä vaihtoehtoa. Tupakoinnin jatkaminen voi aiheuttaa pidempiaikaista kärsimystä altistamalla ja pahentamalla tavallisia tartuntatauteja. Vielä merkittävämpää on tupakoinnin aiheuttamat koko elämän kestävät krooniset kärsimykset jotka johtuvat sairauksista kuten keuhkonlaajentumat, copd, syövät ja verenkierronhäiriöt. Ja jos tupakoitsija odottaa tarpeeksi kauan, tupakoinnin aiheuttama kuolema voi vasta olla se viimeinen helpotus. Älä anna tupakoinninlopettamisen pelon estää lopettamistasi. Vieroitusoireet kestävät vain hetken ja ovat mietoja verrattuna tupakoinnin jatkamisen aiheuttamaan kärsimykseen. Kun kerran lopetat, et kärsi vieroitusoireista enää koskaan niin kauan kun et ota henkostakaan.

Ei kommentteja: