maanantai 27. marraskuuta 2006

Tupakoinninlopettamisen Vihjelappunen ("Quit Smoking Tip Sheet") 19.11.2004

1. Lopeta ilman apuvälineitä. Pidemmänpäälle se on helpoin ja tehokkain tapa lopettaa tupakointi.

2. Älä kuljeta tupakkaa mukanasi tai säilytä niitä.

3. Lopeta tupakointi yhdeksi päiväksi kerrallaan. Älä vaivaa itseäsi ensi vuodella, ensi kuukaudella, ensi viikolla tai edes huomisella. Keskity olemaan tupakatta siitä hetkestä lähtien kun heräät siihen saakka kun menet nukkumaan.

4. Suhtaudu asiaan siten että teet itsellesi palveluksen olemalla tupakoimatta. Älä vatvo asiaa mielessäsi siltä kantilta että riistät itseltäsi tupakoinnin.

5. Ole ylpeä siitä ettet polta.

6. Ole varuillasi sillä monet rutiininomaiset tilanteet saattavat aiheuttaa yllykkeen polttaa tupakkaa. Yllykkeinä voivat toimia: kahvin juonti, alkoholi, baarissa istuminen, sosiaaliset tilanteet tupakoivien ystävien kanssa, korttipelit, ja ruokailun lopetus. Yritä säilyttää normaalit rutiinisi kun lopetat. Jos tilanne tuntuu vaikealta, jätä se ja palaa asiaan myöhemmin. Älä luule että sinun täytyy luopua jostakin toiminnasta ikuisiksi ajoiksi. Kaikkia juttuja mitä teit tupakoitsijana, opit tekemään vähintään yhtä hyvin ja jopa paremmin lopettaneena.

7. Tee lista asioista miksi haluat lopettaa. Kun huomaat tupakoinninhimosi yltyvän, ota lista eteesi ja lue se.

8. Juo paljon hedelmämehua ensimmäisen kolmen päivän aikana. Se auttaa puhdistamaan nikotiinin elimistöstäsi.

9. Painonnousun hidastamiseksi ja välttämiseksi, syö vihanneksia ja hedelmiä karkkien ja piiraiden ja suklaan sijaan. Selleriä (suom. huom yök) ja porkkanoita voidaan turvallisesti käyttää lyhyen ajan tupakankorvikkeina.

10. Jos olet huolissasi painonnoususta, tee jotain pienimuotoisia liikuntaharjoituksia.

11. Jos sinulle tulee kriisitilanteita lopettamisen aikana (esim. puhjennut rengas, tulva, lumimyrsky, sairaus perheessä), muista että tupakointi ei ole ratkaisu. Tupakointi vain mutkistaa alkuperäistä tilannetta luoden uuden kriisin, nikotiiniriippuvuuden uusimisen.

12. Pidä itseäsi nikotinistina (vrt. alkoholisti). Yksikin henkonen ja tulet uudelleen riippuvaiseksi. Riippumatta siitä miten kauan olet pysynyt erossa tupakasta, älä ajattele että voisit turvallisesti ottaa yhden henkosen!

13. Älä väittele itsesi kanssa siitä miten paljon haluat tupakkaa. Tupakointi on kaikki tai ei mitään tarjous.

14. Säästä rahat jotka yleensä käytät tupakkaan ja osta itsellesi jotakin mitä todella tahdot viikon tai kuukauden päästä. Säästä vuoden ajan ja voit jo lähteä lomalle.

15. Harrasta syvähengitystä kun tupakanhimo yllättää.

16. Käy paikoissa missä et yleensä voi polttaa, esim. teatterit, kirjastot, ravintoloiden tupakoimattomat osat.

17. Kerro ystävillesi ja tuttaville että olet lopettanut tupakoinnin.

18. Muista että on vain kaksi hyvää syytä miksi voisit ottaa henkosen kun olet lopettanut. Päätät palata takaisin vanhan kulutuksesi mukaiseen tupakointiin kunnes tupakointi lamaannuttaa ja lopulta tappaa sinut, tai, päätät että tosiaankin nautit vieroitusoireista ja haluat että ne jatkuvat ikuisesti. Niin kauan kuin nämä kummatkaan syyt eivät vetoa sinuun - Älä polta henkostakaan.

Ei kommentteja: