tiistai 28. marraskuuta 2006

Poltan koska olen niin stressaantunut ("I Have to Smoke Because of All My Stress!") 20.9.2005

Useat ihmiset pitävät stressiä tupakoinnin syynä. Oikeastaan, tupakka aiheuttaa stressiä. Jotkut aikaisemmista kirjoituksista käyvät läpi niitä syitä, miksi ihmiset palaavat tupakanpariin: sosiaalisista syistä, juhlissa, alkoholin käytön seurauksena ja stressistä johtuen. Nyt tutkitaan stressiä.

Eräänä talvena, vuosia sitten, tätä aluetta kohtasi suuri lumimyräkkä. Lunta satoi runsaasti lamauttaen tämän alueen juuri uuden vuoden jälkeen. Lumisade jatkui koko viikon. Tänä aikana sain runsaasti puheluita marraskuun tupakoinninlopettamisryhmään osallistuneilta. He väittivät olevansa valtavan hermostuneita, masentuneita ja levottomia siitä syystä etteivät he olleet tupakoineet. Mikä kummallisinta, useat heistä voivat aivan hyvin koko joulukuun. Heillä oli hetkittäisiä tupakanhimoja mitkä kestivät vain muutamia sekunteja ja niiden ylitse oli helppo päästä. Se mitä he kokivat tammikuussa oli jotain erilaista. Useat heistä tunsivat olevansa hajoamispisteessä. Heidän elämänsä ei ollut "elämisen arvoista" ilman tupakkaa. Oliko tämä rauhattomuus jota he tunsivat todellakin tupakoinninlopettamisen sivuoire?

Jokaiselle ulkopuoliselle tarkkailijalle vastaus arvoitukselliseen vieroitusoireiden vahvistumiseen oli ilmeinen. Oikeasti, jos nämä meidän tupakoinninlopettaneet kuuntelivat radiota tai katselivat televisiota tai lukivat sanomalehteä, he olisivat törmänneet tarinaan mökkihöperyydestä. Vertailemalla oireitaan mökkihöperyyteen he olisivat ymmärtäneet mitä oli tapahtumassa.

Rauhattomuuden laittaminen tupakoinninlopettamisen syyksi oli vain syyn siirtämistä. He vain reagoivat normaalisti epänormaaliin tilanteeseen - siihen että lumimyrsky piti heitä vankinaan sisätiloissa. Sama levottomuus olisi kohdanut heitä vaikka he eivät olisikaan lopettaneet tupakointia.

Ylläoleva tarina esittää tavanomaisen tilanteen jolloin useat ihmiset kohtaavat samanlaisia oireita. Jokapäiväisessä elämässä on sille luontaisia ongelmia. Työ, perhe, ystävät ja raha voivat kaikki aiheuttaa päivittäistä stressiä. Tupakoinninlopettaneet usein luulevat että jos he vain polttaisivat tupakan, stressiä aiheuttava tilanne ratkeaa. Esimerkiksi, ajattele henkilöä joka huomaa että hänellä on auton rengas puhjennut parkkipaikalla ja sataa jäätävää vettä. Kun tupakoinninlopettanut törmää tälläiseen tilanteeseen esimmäistä kertaa, hänen ensi reaktionsa usein on se että "Tarvitsen tupakan". Mikä oikeasti ratkaisee tämän tilanteen on se että hän vaihtaa renkaan, ja ajaa pois lämpimässä autossa. Mitä se tupakka oikein muka auttaisi tässä tilanteessa? Se vain saa tämän henkilön katsomaan puhjennutta rengasta pidempään ja palelemaan enemmän. Tämä lisää yhä enemmän turhautuneisuutta. Todellisuudessa tämä ensimmäinen henkonen johtaa yhä suurempiin ongelmiin kuin se kriisi joka aiheutti sen henkosen ottamisen. Jopa oikeassa katastrofissa, kuten kuolemassa, loukkaantumisessa, sairaudessa, tulvissa jotka aiheuttavat suuria omaisuudenmenetyksiä, konkurssissa ja niin edespäin, tupakka ei ratkaise ongelmaa. Se vain lisää yhden suuren ongelman jo pahana pitämääsi alkuperäiseen ongelmaan.

Muista, tupakointi ei ratkaise päivittäisen elämän ongelmia. Mikä tahansa ongelma onkin, on olemassa tehokkaampi tapa ratkaista se kuin tupakointi. Todellisuudessa, tupakoitsijan terveysongelmat ovat todellinen ongelma joka voidaan ratkaista vain siten ettet koskaan ota henkostakaan!

Ei kommentteja: