tiistai 28. marraskuuta 2006

Poltat koska olet nikotinisti ("You Smoke Because You're a Smoke-a-holic!") 6.5.2005

Jotkut tupakoitsijat sanovat polttavansa koska ovat hermostuneita. Toiset sanovat että polttavat juhliakseen. Jotkut ajattelevat polttavansa saadakseen energiaa. Useat polttavat näyttääkseen seksikkäiltä. Muut polttavat pysyäkseen hereillä tai nukahtaakseen. Tai sitten ajattelevat että polttavat ajatellakseen. Yksi todella yksilöllinen tupakoitsija sanoi kerran tupakoivansa hengittääkseen paremmin. Toinen sanoi jatkaneensa tupakointia siitä syystä että hänellä oli rintakipuja. Hän ajatteli että sydänkohtauksen pelko oli tarpeeksi hyvä syy saada kenet vain polttamaan. Mitkään näistä syistä eivät tyydyttävästi selitä syytä siihen miksi ihmiset jatkavat tupakointia. Kuitenkin, vastaus on todellisuudessa hyvin yksinkertainen. Tupakoijat polttavat tupakoita siksi että he ovat tupakoijia. Tarkemmin sanottuna, tupakoitsijat polttavat tupakoita koska he ovat nikotinistejä.

Nikotinisti, kuten mikä tahansa huumeriippuvainen, on koukussa kemialliseen aineeseen. Tupakoitsijan tapauksessa, nikotiini on syypää. Hän on tilanteessa jossa nikotiinin minimimäärän ylläpitäminen veressä johtaa nikotiininpuutos syndroomaan jota kutsutaan myös vieroitusoireiksi. Mikä vain saakin hänet menettämään nikotiinia saa hänet tupakoimaan.

Tämä käsite selittää miksi niin monet tupakoitsijat tuntevat polttavansa stressaantuneina. Stressillä on myös fyysinen vaikutus kehoon joka saa virtsan happamaksi. Kun virtsa tulee happamaksi, keho erittää nikotiiniä kiihtyvällä vauhdilla. Joten kun tupakoitsija kohtaa stressaavan tilanteen, hän menettää nikotiinia ja saa vieroitusoireita. Useat tupakoitsijat uskovat että kun he ovat hermostuneita tai pettyneitä, tupakka auttaa heitä rauhoittumaan. Rauhoittava vaikutus kuitenkin, ei johdu vapautumisesta tilanteen henkisestä rasituksesta, vaan siitä että vieroitusoireet loppuvat kun nikotiinivarastot jälleen täydentyvät hänen polttaessaan. On helppoa ymmärtää miksi tupakoitsijalle pelottavaa ja vaikeaa lopettaa tupakanpoltto ilman tätä perus tietämystä stressistä ja sen vaikutuksesta nikotiiniin. He luulevat joutuvansa luopumaan tehokkaasta stressinhallintatekniikasta. Mutta kun he kerrankin lopettavat tupakoinnin edes lyhyeksi aikaa, he tulevat rauhallisemmiksi, jopa stressaantuneina, kuin silloin kun he tupakoivat.

Selitys siitä miten fysikaaliset muutokset kehossa saavat tupakoitsijat tupakoimaan on vaikea joidenkin tupakoitsijoiden uskoa. Mutta lähes kaikki tupakoitsijat voivat samaistua toisiin tilanteisiin jotka myös vaikuttavat nikotiinin erittämisen nopeuteen. Kysy tupakoitsijalta, mitä tapahtuu heidän tupakoinnilleen kun he juovat alkoholia, ja voit olla varma että he vastaavat tupakoinnin lisääntyvän. Jos heiltä kysyy miten paljon se lisääntyy, niin he normaalisti vastaavat sen kaksin-kolminkertaistuvan kun he juovat. Yleensä he ovat vakuuttuneita siitä että syy piilee siinä että muutkin ihmiset heidän ympärillään tupakoivat. Mutta kun he ajattelevat aikaa jolloin he olivat ainoat tupakoitsijat huoneessa, he ymmärtävät että juominen sai heidät edelleen tupakoimaan enemmän. Alkoholin nauttiminen saa aikaan saman fysikaalisen vaikutuksen kuin stressi - virtsan happamoitumisen. Nikotiinitasot laskevat dramaattisesti ja tupakoitsijan pitää sytyttää savuke toisensa jälkeen tai kärsiä vieroitusoireista.

Tupakoitsijalle jotka harkitsevat lopettamista on tärkeää että he ymmärtävät nämä seikat sillä kun he kerran ymmärtävät sen miksi he polttavat, he tulevat arvostamaan sitä vielä enemmän että heidän elämänsä helpottuu kun heistä tulee tupakoinnin lopettaneita.

Kun tupakoitsija lopettaa, nikotiini alkaa poistua elimistöstä ja kahden viikon kuluessa suurin osa nikotiinista on poistunut. Kun nikotiini on kokonaan poistunut, vieroitusoireet loppuvat. He eivät enää kärsi vieroitusoireista kun kohtaavat stressaavia tilanteita, juodessaan, tai vain ollessaan liian kauan tupakoimatta. Lyhyesti sanottuna, he ymmärtävät pian että kaikki ne edut mitä he luulivat saavansa tupakoinnista olivatkin valheellisia. Heidän ei tarvinnut polttaa hallitakseen stressiä, tai juodessaan, sosialisoidessaan tai töissä. Kaikkea mitä he tekivät tupakoitsijoina, he voivat tehdä myös savuttomina, ja useissa tapauksissa he voivat nyt tehdä näitä asioita tehokkaammin ja tuntea olonsa paremmaksi niitä tehdessään.

Heistä tulee itsenäisempiä ihmisiä. Tästä riippuvuudesta vapautuminen luo hyvän tunteen suuresta saavutuksesta. Mutta riippumatta siitä miten kauan he ovat tupakoimatta ja siitä miten itsevarmoiksi he olonsa tuntevat, tupakoinnin lopettaneen täytyy aina muistaa että hän on nikotinisti.

Se että on nikotinisti tarkoittaa sitä että niin kauan kun he eivät ota henkostakaan savukkeesta, sikarista, piipusta, nuuskaa tai laita sitä injektioneulalla verenkiertoon, he eivät enää koskaan jää koukkuun nikotiinista. Toisaalta jos he tekevät tuon traagisen virheen ja kokeilevat mitä tahansa nikotiinituotetta, he vahvistavat riippuvuutensa. Tämä johtaa joko siihen että he palaavat vanhaan kulutukseen tai vieroitusoireisiin. Kumpaakaan tilannetta ei ole mukava käydä läpi uudelleen.

Joten kun on kerran päässyt eroon savukkeista, tupakoinninlopettaneen täytyy aina muista kuka ja mikä hän on - nikotinisti lopun elämäänsä. Muistaessasi tämän, voit todella pysyä itsenäisenä nikotiinista seuraamalla vain tätä yhtä yksinkertaista tapaa - Älä koskaan ota henkostakaan!

Ei kommentteja: