maanantai 27. marraskuuta 2006

Lopetan kun... ("I Will Quit When...") 24.11.2004

"Lopetan kun lääkärini sanoo minulle että minun täytyy." "En pysty nyt kun pitää tehdä veroilmoitus." "Ehkä lopetan lomalla." "Koulu on alkamassa ja olen liian hermostunut lopettamaan." "Lopetan kesällä kun voin harrastaa enemmän." "Lopetan kun työolot parantuvat." "Lopetat nyt, kesken lukukauden, taidat olla hullu!" "Ehkä tyttäreni häiden jälkeen." "Isäni on sairaalassa. En voi lopettaa nyt." "Jos lopetan nyt, se pilaa koko matkan." "Lääkäri sanoo tarvitsen leikkauksen. Olen liian hermostunut lopettamaan nyt." "Lopetan kun painoni laskee 8 kiloa." "Elämässäni tapahtuu liian paljon muita muutoksia juuri nyt." "Olen polttanut vuosia ja oloni on hyvä, miksi lopettaisin nyt." "Olen muuttamassa ja se ottaa päähän. En pysty lopettamaan nyt." "Ylenemisestäni on aivan liian vähän aikaa, kun asiat asettuvat paikoilleen lopetan." "Kun meillä on molemminpuoleinen aseriisuntasopimus, minä harkitsen lopettamista." "On liian myöhäistä lopettaa, aivan sama vaikka kuolisin."

Ihmeellistä eikö olekin, kuinka ihmiset keksivät niin monia tekosyitä ettei heidän pitäisi lopettaa? Jos mitkään näistä olivat hyviä syitä pysyä tupakoijana, miksi sitten niin monet tupakoitsijat ovat lopettaneet (Usa:ssa yli 33.000.000 lopettajaa). Heidän jokaisen on täytynyt kohdata ainakin yksi näistä syistä lopettamisen alkuvaiheessa. Ainoa ero onnistuneet ex-tupakoitsijan ja tupakoitsijan joka keksii näitä tekosyitä on se että ex-tupakoitsijat ovat olleet tarpeeksi fiksuja ymmärtämään että tupakointi ei ole tarpeen minkään näiden asioiden yhteydessä.

Paras hetki lopettaa on NYT. Ei mitään väliä sillä milloin se nyt on. Oikeastaan, useat hetket, joita pidetään huonoina aikoina lopettaa tupakointi ovatkin niitä parhaita. Minun mielestäni paras aika lopettaa onkin kun lopettajat kokevat jonkinlaista emotionaalista stressiä. Useimmista tilanteissa on vielä niin että mitä enemmän stressiä sen parempi. Voi kuulostaa kovalta, mutta pidemmänpäälle se parantaa mahdollisuuksia pysyä erossa tupakasta onnistuneesti.

Kun ihmiset lopettavat tupakoinnin "helppona" aikana, he tuntevat olonsa mukavana niin kauan kun heillä ei ole ongelmia. Mutta aina on olemassa pelko että kun asiat vaikeutuvat, he eivät pystyisi selviytymään tilanteesta ilman tupakkaa. Useat heistä jotka törmäävät ensimmäiseen todelliseen katastrofiin, palaavat tupakan pariin koska eivät olleet varustautuneet oikeaan stressiin tupakoimattomina. Toisaalta jos he olisivat lopettaneet tupakoinnin "vaikeana" aikana, he olisivat ymmärtäneet että jopa suuren henkisen stressin aikana elämä on mahdollista ilman tupakkaa. He oppivat että voivat turvallisesti selvitä läpi jokaisen kriisin tupakoimattomina. Ja kun he selviytyvät alun vaikeuksien ylitse, he huomaavat että he pystyvät muutenkin hillitsemään stressiä paremmin. He pystyvät kohtaamaan fyysiset ja henkiset vaatimukset elämässään tehokkaammin kuin silloin kun he polttivat. He ovat todellakin paremmin varustettuja selviytymään monimutkaisesta maailmasta ilman tupakan "apua".

Joten mitä tahansa elämässäsi tapahtuu, lopeta tupakointi. Jos tilanne muuttuu pahaksi, näytä itsellesi miten kova olet. Ja kun kerran olet selviytynyt savuttomaksi, ratkaise kaikki tulevat ongelmat niin rakentavalla tavalla kuin vain voit, ja pidä aina yksi oleellinen stressinhallinta keino päällimmäisenä mielessäsi - Älä polta henkostakaan.

Ei kommentteja: