maanantai 27. marraskuuta 2006

Oloni on sataprosenttisesti parempi kuin tupakoidessani ("I Feel 100% Better Since I Quit") 10.1.2005

"Tupakoimattomuus saa minut voimaan hyvin!" Kuulet lopettaneiden usein innoissaan ilmaisevan tämän lausahduksen kun he ovat juuri lopettaneet tupakoinnin. Se taas on hämmästyttävää, sillä sama tupakoitsija saattoi häikäilettömästi väittää että hänen tupakointinsa ei ole koskaan aiheuttanut hänelle mitään hankaluuksia. Hän oli ikäänsänähden täydellisessä kunnossa. Tupakoitsijan on mahdotonta tarkasti arvioida miten paljon haittaa hänen tupakointinsa aiheuttaa. Vasta kun hän on lopettanut hän tulee täysin huomaamaan ne kaikki parannukset joita tupakoinninlopettaminen mahdollistaa.

Väittämä siitä että tupakoinnin lopettaminen saa ex-tupakoitsijan tuntemaan olonsa hyväksi on harhaanjohtava. Ei lopettaminen saa ihmisiä tuntemaan oloaan hyväksi. Se oikeastaan saa heidän tuntemaan olonsa normaaliksi. Jos henkilö joka ei ole koskaan polttanut savukkeita päivääkään elämässään, päättää eräänä aamuna olla polttamatta tupakkaa, ei hän tunne oloaan yhtään paremmaksi tai huonommaksi kuin edellisenä aamuna. Mutta jos henkilö joka aamu herätessään, polttaa tupakan, joita seuraa 20, 40, 60 tai useampi tupakka ennen nukkumaanmenoa, hän tuntee nikotiiniriippuvuuden vaikutukset. Hän ei ikinä tunne oloaan normaaliksi. Hänen elämänsä koostuu jatkuvista vieroitusoireista, joita ainoastaan tupakan sytyttäminen 20 - 30 minuutin välein helpottaa.

Vaikka tupakointi tälläaikavälillä, pitää kärsimykset vieroitusoireista minimaalisina, se tekee sen tiettyyn hintaan. Se heikentää hengitystä, verenkiertoa, nostaa hänen veren häkäpitoisuutta, pyyhkäisee pois värekarvat, varastaa häneltä voiman ja kestävyyden ja suuresti kohottaa riskejä tappaviin sairauksiin kuten syöpiin. Kaikki tämä maksaa hänelle satoja euroja vuodessa, saa hänet tuntemaan olonsa sosiaalisesti hyljeksityksi ja jopa perheenjäsenet tai ystävät saattavat pitää häntä heikkona ja tyhmänä. Ei ihme että kun hän kerran lopettaa tupakoinnin, hän tuntee olonsa niin paljon paremmaksi. Mutta tupakoinninlopettaneen on tärkeä ymmärtää että hän tuntee olonsa niin paljon paremmaksi siksi että tupakointi sai hänet voimaan huonosti.

Kun tupakoitsija lopettaa, hän usein unohtaa miten surkeaa elämä oli kun hän oli tupakoitsija. Hän unohtaa ne huonot tupakat, yskän, kivun ja kolotukset, muiden tuijotuksen, epämukavuuden ja ennenkaikkea, riippuvuuden. Hän unohtaa millaista elämä oli tupakoitsijana. Valitettavasti hän ei unohda kaikkea. Yksi ajatus usein jää mieleen vuosiksi ja jopa kymmeniksi vuosiksi - ajatus parhaasta tupakasta jonka hän koskaan poltti. Se saattoi olla tupakka jonka hän poltti 20 vuotta aiemmin, mutta se on se jonka hän muistaa paremmin kuin muut. Ajattelematta tarkemmin millaista tupakoitsijan elämä oli, ajatus parhaasta tupakasta saattaa useasti johtaa yritykseen kokea uudelleen se yhden henkosen autuus. Mikä tästä seuraa on odottamatonta ja vielä pahempaa, sortuminen jälleen täysaikaiseen riippuvuuteen.

Pysyäkseen erossa tupakasta, useat ihmiset suhtautuvat tupakointiin keinotekoisen negatiivisin ajatuksin. He ajattelevat sitä pahinta tilannetta mitä tupakointi saattaa aiheuttaa heille. Älä ajattele tupakasta näin. Mutta älä suhtaudu tupakointiin ja tupakoihin yltiöpositiivisestikaan. Älä ajattele tupakointia tapana jona vedät henkeen yhden tai kaksi tupakkaa päivässä ainoastaan silloin kun sinusta siltä tuntuu. Et voinut tehdä sitä aiemmin, ja et pysty sitä koskaan tekemäänkään. Suhtaudu tupakointiin niinkuin se on todellisuudessa. Se oli kallista, epäkäytännöllistä, ja sinusta tuli sosiaalinen hylkiö. Se hallitsi sinua täysin. Se maksoi sinulle terveytesi ja mahdollisesti olisi vienyt jonakin päivänä henkesi. Suhtaudu tupakkaan niin kuin siihen kuuluu. Jos muistat mitä elämäsi oli tupakoitsijana, sinun on helppoa olla koskaan polttamatta henkostakaan.

Ei kommentteja: