maanantai 27. marraskuuta 2006

Olen mielummin hieman ylipainoinen ja tupakoimaton kuin alipainoinen ja kuollut. ("I would rather be a little overweight and not smoking than underwei

Tämän ajatuksia herättävän mielipiteen esitti eräs keskusteluun osallistunut henkilö sen jälkeen kun oli lihonut viisi kiloa tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Vaikka lihoaminen ei olekaan väistämätöntä, monet ihmiset todellakin lihoavat tupakoinninlopettamisen jälkeen. Syy tähän on helppo selittää - he syövät enemmän.

Ihmiset syövät enemmän lopettamisen jälkeen muutamasta syystä johtuen. Ruoasta usein nautitaan enemmän koska ex-tupakoitsijan parantuneet aistit saavat sen tuoksumaan ja maistumaan paremmalta. Joillakin tupakat vähentävät ruokahalua. Toiset taas käyttävät tupakoita ikäänkuin vinkkinä siitä että ruokailu on päättynyt. Nyt kun heillä ei enää ole tupakkaa, he eivät tiedä milloin on aika lopettaa syöminen. Sosiaaliset tilanteet ruoan kanssa olivat helppoja tupakoitsijoille. Kun tupakoitsija lopetti ruokailun, hän istui alas ja poltti tupakkaa kun keskusteli muiden kanssa ruokapöydässä. Ilman tupakoita, hän tuntee olonsa kiusaantuneeksi pelkästä istumisesta, joten hän vain usein tilaa lisää kahvia ja jälkiruokaa jotta se riittää keskustelun loppuun saakka. Kaikki nämä erilaiset käytöstavat lisäävät yhtä tulosta -- niitä ylimääräisiä kaloreita joita tulee syötyä -- jotka taas johtavat lihoamiseen.

Painonnousu voi olla erittäin vaarallista entiselle tupakoitsijalle, mutta ei kuitenkaan sen sydämelle aiheuttaman rasituksen vuoksi. Keskimääräisen tupakoitsijan tulisi lihota melkein 40 kiloa aiheuttaakseen sydämelleen samanlaisen rasituksen kuin mitä aiheuttaa hänen polttamansa yksi tupakka-aski päivässä. Sittenkin, tuo ylimääräinen paino ei aiheuttaisi keuhkojen tuhoutumista, syöpäriskiä tai monia muita tupakoinnin seurauksia. Todellinen vaara ylimääräisessä painossa entiselle tupakoitsijalle on siinä että ex-tupakoitsija saattaa käyttää sitä tekosyynä palata tupakoijaksi. He ajattelevat että jos he aloittavat jälleen tupakoinnin, he automaattisesti laihtuvat. He tulevat kokemaan epämiellyttävän yllätyksen, monet jatkavat tupakointia ja kertyneet kilot pysyvät edelleen.

Eräs osallistuja kertoi että kolmen kuukauden savuttomuuden jälkeen hän oli lihonut 7 kiloa. Hänen lääkärinsä kertoi hänelle että hänen tulisi laihtua. Hän sanoi että jos hänen täytyisi, niin polttaisi vain yksi tai kaksi savuketta päivässä. Jos hänen lääkärinsä olisi ymmärtänyt tupakan aiheuttaman riippuvuuden voiman, hän ei olisi koskaan antanut hänelle tälläisiä ohjeita. Sillä heti kun hän oli polttanut muutaman tupakan, hän alkoi jälleen polttaa yli kolme askia päivässä. Ylimääräinen paino joka hänelle oli kertynyt ei hävinnyt minnekään. Kun hänen lääkärinsä tajusi että hän oli jatkanut tupakointia, hän jälleen varoitti että oli ehdotonta että hän lopetti tupakoinnin. Hänen tilassaan tupakointi oli erittäin vaarallista. Joten jälleen hänen piti sekä päästä eroon seitsemästä kilosta että myös kärsiä tupakoinnin lopettamisen aiheuttamat vieroitusoireet.

Tupakoitsija, entiset tupakoitsija tai ei koskaan tupakoitsijat voivat kaikki laihtua samalla tavalla. Kolme tapaa laihtua on vähentää syötyjen kalorien määrää, lisätä aktiviteettia jotka kuluttavat kaloreita, tai sitten näiden kahden tavan yhdistelmä. Vaikka laihduttaminen saattaa olla hankalampaa joillekin heti tupakoinninlopettamisen jälkeen, se on mahdollista, ja monella tapaa ex-tupakoitsijalla on etuja tupakoitsijoihin verrattuna painonhallintaan.

Selvin etu tulee siitä että tupakoimattomuus antaa henkilön tehdä enemmän fyysisiä harjoituksia jotka polttavat samalla rasvaa. Tupakoitsijalle taas harjoitus on väsyttävää, kivuliasta ja joillekin jopa ihan mahdotonta. Mutta hengityksen parantuminen tupakoinninlopettamisen seurauksena voi johtaa siihen että harjoittelusta tulee jatkuva rutiini elämäntapaan. Ja vaikka laihduttaminen voi olla aluksi vaikeaa, ex-tupakoitsijoiden tulee ymmärtää että jos heillä on voimaa päästä eroon tupakoista, he voivat myös vähentää sitä ruokamäärää jota he syövät. Kysymys on vain saman päättäväisyyden käyttämisestä kuin tupakoinninlopettamisessakin.

Joten ensi kerralla kun katsot itseäsi peilistä tai astut vaa'alle ja tunnet että olet onneton painostasi, ala ottamaan järkeviä askeleita kohden tavoitettasi. Ryhdy aktiiviseksi, syö vähäkalorista ravinnerikasta ruokaa ja taputa itseäsi selkään jälleen kun otit elämäsi omaan haltuusi. Et ainoastaan laihdu, näytä ja tunne oloasi paremmaksi, mutta olet tehnyt sen kaiken ilman tupakoita. Sillä tietämyksellä sinun pitäisi olla erittäin ylpeä. Syö säännöllisesti, harjoittele ja - ÄLÄ KOSKAAN OTA HENKOSTAKAAN.

Ei kommentteja: