maanantai 27. marraskuuta 2006

Poltan koska pidän tupakoinnista! (I Smoke because I like Smoking!) 18.11.2004

Kysy keneltä tahansa tupakoitsijalta miksi hän edelleen harrastaa niin vaarallista toimintaa. Normaali vastaus minkä saat tähän on se että "Pidän tupakoinnista". Tupakoitsija saattaa sanoa tämän ihan rehellisesti, mutta tämä on aika harhaanjohtava lausunto, sekä kuulijalle että tupakoitsijalle itselleen. Ei tupakoitsija polta koska pitää tupakoinnista, vaan siksi, että hän ei pidä tupakatta olosta.

Nikotiini on voimakas, riippuvuutta aiheuttava huume. Tupakoitsija käy jatkuvaa taistelua ylläpitääkseen riittävää nikotiininmäärää veressään. Joka kerta kun tupakoitsijan veren nikotiinipitoisuus laskee alle minimin, hän kärsii vieroitusoireita: Hänestä tulee kireä, ärtyisä, levoton ja joissakin tapauksissa hän osoittaa jopa fyysisiä oireita. Tupakoitsija ei pidä näistä vieroitusoireista (Yllätys yllätys). Ainoa mikä lievittää näitä akuutteja oireita on tupakoiminen. Nikotiinivarastot on sitten täydennetty, ja tupakoitsija voi paremmin. Hän nautti tupakoinnista.

Tupakoitsijan pitää myös olla varovainen ettei hän ylitä nikotiinin sietokykyään tai muutoin hän saattaa kärsiä jonkinasteisesta nikotiinimyrkytyksestä. Monet tupakoitsijat voivat todistaa tämän tilan. Se useasti tapahtuu juhlien tai tiukkojen tilanteiden jälkeen kun tupakoitsija on ylittänyt normaalin tupakoinnin tasonsa. He tuntevat olonsa sairaaksi, pahoinvointiseksi, huimaavaksi ja yleisestiottaen viheliäiseksi.

Olla onnistunut tupakoitsija on kuin olisi taitava nuorallakävelijä. Tupakoitsijan täytyy jatkuvasti ylläpitää tasapainoa näiden kahden kivuliaan ääripään (liikaa tai liian vähän nikotiinia) välillä. Pelko joka seuraa tupakoinninlopettamisen alkua, johtuu siitä että tupakoitsija luulee että lopettaneen loppuelämä on yhtä kauheata kuin muutama ensimmäinen päivä ilman tupakkaa. Mitä lopettaneet oppivat on se että lyhyen ajan kuluttua, fyysiset vieroitusoireet alkavat hävitä. Ensin yllykeiden intensiteetti heikkenee ja sitten ne lyhenevät. Yllykkeiden välit pitenevät kunnes saavutetaan piste jolloin tupakoinnin lopettanut haluaa tupakkaa erittäin harvoin, jos koskaan. Ne jotka jatkavat tupakointia, jatkavat jatkuvaa taistelua pitääkseen nikotiinin tasot kohdallaan.

Tähän taisteluun liittyy tietysti se korkea kulu mikä menee askin toisensa jälkeen ostamiseen. Korkea on myös se kulu minkä tupakoitsija loppujen lopuksi joutuu maksamaan nikotiinin lisäksi sisäänhengitettyjen yli 4000 myrkyllisen kemikaalin johdosta. Nämä kemikaalit ovat tappavia itsessään ja jopa enemmän nautittuna tuollaisena coctailina.

Joten ensi kerralla kun ajattelet miten sinusta tuntui siltä että nautit tupakoinnista, istu alas ja mieti vakavasti, kuinka voit ihannoida tätä vaarallista tuotetta tuolla tavalla. Ajattele kaikkia seuraamuksia. Huomaat varmaan että voit sekä fyysisesti että henkisesti paremmin nyt kuin koskaan kun olit tupakoitsija.

Ajattele tätä kaikkea - äläkä koskaan polta henkostakaan.

Ei kommentteja: