maanantai 27. marraskuuta 2006

Asteittainen lopettaminen ("Quitting by Gradual Withdrawal") 7.12.2004

Lopettaminen vähentämällä tupakointia. Keskustelen tästä aiheesta melko laajasti seminaareissani. Kerron aina että jos täällä on joku joka tuntee tupakoitsijan jota inhoavat oikein paljon, kannustamaan häntä seuraamaan tätä vähentämistapaa. Heidän tulisi soittaa vähentäjälle joka päivä ja pyytää häntä luopumaan yhdestä tupakasta. Eli jos he normaalisti polttaisivat 40 päivässä, heidän tulisi polttaa 39 seuraavana päivänä lopettaakseen ja niin edelleen. Sitten heidän tulisi soittaa heille joka päivä onnitellakseen heitä ja kannustaakseen jatkamaan. Minun täytyy painottaa että tätä pitäisi tehdä vain sellaiselle tupakoitsijalle jota sinä inhoat. Näethän, suurin osa tupakoitsijoista suostuvat tähän lähestymistapaan. Kuulostaa niin helpolta polttaa yksi tupakka joka päivä vähemmän. 39 tupakkaa kahden askin polttajalle ei tunnu missään. Itse temppu on siinä saada henkilö uskomaan että yrität vain auttaa heitä. Ensimmäisen ja toisen viikon ajan se huono puoli on että sinun täytyy teeskennellä pitäväsi lopettajasta ja että sinun pitää soittaa hänelle joka päivä. No eivät he vielä kitisekään paljoa. Kun he ovat päässeet 30:een 40:stä, he saattavat alkaa valittamaan hiukan. Sinulla ei vielä ole kovin hauskaa.

Sinut palkitaan noin kolmen viikon huijauksen jälkeen. Nyt olet saanut heidät polttamaan suunnilleen puolet siitä mitä he normaalisti olisivat polttaneet. He kärsivät koko ajan kohtuullisista vieroitusoireista. Kuukauden kuluttua olet saanut heidät jo erittäin suuriin vieroitusoireisiin. Mutta malta mielesi. Soita heille ja kerro miten hyvin he toimivat ja kuinka ylpeä olet heistä. Kun he saavuttavat 35-29 päivänsä, olet onnistunut petkutuksessasi. Tämä henkilöparka kärsii suurimmista mahdollisista vieroitusoireista, eikä pysty vielä edes sanomaan että on ollut tupakoimatta. He eivät ole päivääkään lähempänä riippuvuuden voittamisesta kuin sinä päivänä kun aloitit heidän käsittelyn. He kärsivät kroonisista vieroitusoireista, eivät tarjoa itselleen yhtä tai kahta tupakkaa, vaan riistävät itseltään 35-40.

Jos haluat lopettaa homman hienosti kun olet saanut heidän tupakanpolttonsa nollaan, kerro heille etteivät huolestu jos rupeaa tuntumaan vaikealta, vaan polttavat aina muutaman silloin tällöin. Jollet saa tätä menemään läpi niin koita saada heidät polttamaan ainakin kerran joka kolmas päivä, jolloin he kärsivät vieroitusoireista ikuisesti. Mainitsinko että sinun todella täytyy inhota sitä ihmistä jolle teet tämän. Se on luultavasti yksi julmin käytännönpila jonka voit tehdä jollekin. Teet tyhjäksi heidän mahdollisuutensa lopettaa ja saat heidät kärsimään suunnattomasti, ja luultavasti jossakin vaiheessa he heittävät pyyhkeen kehään ja palaavat tupakoimaan. Ja koska he ovat tästä tupakoinnin vähentämisestä saaneet niin valtavan lopettamisen pelon, he luultavasti jatkavat polttamista kunnes se tappaa heidät. Kuten sanoin, sinun todellä täytyy vihata tätä henkilöä. Toivottavasti, ei ole ketään henkilöä jota inhoaisit tehdäksesi heille näin. Toivottavasti kukaan ei inhoa itseään sen vertaa että tekisi tämän itselleen. Suora lopettaminen voi olla vaikeaa, mutta tälläinen tupakoinnin vähentämisen tekniikka on melkein mahdoton. Jos sinulla on valinnanmahdollisuus vaikean ja mahdottoman välillä, sinun tulee valita vaikea. Vaikean kokemuksen jälkeen sinulla on jotain jota pystyt osoittamaan, mutta ainoastaan kurjuutta mahdottoman lähestymisen jälkeen. Lopeta kylmiltään, ja 72 tunnin kuluttua se helpottaa. Vähennä ja olosi tulee huonommaksi viikoiksi, kuukausiksi, vuosiksi jos annat.

Ei kommentteja: