tiistai 28. marraskuuta 2006

Narkkari, loppuunpalanut, narkomaani, lääkkeiden väärinkäyttäjä, juoppo, alkoholisti, nikotinisti ("Junkie, burn-out, addict, drug abuser, drunk, alco

Jotkut ihmiset voivat väittää että nikotinisti on vain söpö kiertoilmaus jota ei edes voi verrata sellaiseen joita he pitävät alentaviksi oireyhtymiksi. Vastoin tätä uskomusta, nikotiiniriippuvuus voi olla lähes yhtä vahva ja tappava kuin mikä muu yllä listatuista tiloista. Oikeastaan, jos vertaat sitä määrää ihmisiä jotka kuolevat vuosittain noihin muihin asioihin yhteensä, edes tämä määrä ei kata sitä ennenaikaisien kuolemien määrää joka johtuu tupakan poltosta.

Viime aikoihin saakka ajatus siitä että nikotiini olisi fysiologisesti riippuvuutta aiheuttava aine oli kiistanalainen kansainvälisissä terveyspiireissä. Jotta huumetta pidetään riippuvuutta- aiheuttavana, sen täytyy täyttää tietyt ehdot. Ensin sen täytyy aiheuttaa fyysisiä vieroitusoireita kun sen käytöstä luovutaan. Nikotiinin pidättäytymisestä aiheutuvia oireita on hyvin dokumentoitu joten sitä voidaan pitää faktana.

Toiseksi, sietokyky huumeeseen yleensä kasvaa. Yhä suuremmat määrät tulevat tarpeelliseksi saadakseen aikaan saman vaikutuksen. Tupakoijat tietävät tämän ilmiön kun heidän tupakan kulutuksensa asteittain kasvaa ajoittaisesta silloin tällöin polttamisesta siihen että he tarvitsevat sen yhden tai kahden askin päivässä.

Kolmas kriteeri on se että tästä aineesta tulee täysin käyttäjäänsä hallitseva, jota yleensä pidetään epäsosiaalisena käytöksenä. Useat ovat väittäneet että tupakointi ei täytä tätä ehtoa. Totta, monet tupakoitsivat eivät turvaudu poikkeavaan käytökseen ylläpitääkseen heidän riippuvuuttaan, mutta se johtuu siitä että useampien tupakoitsijoiden on helppo hankkia täysi lasti tupakoita joita he tarvitsevat tyydyttääkseen riippuvuuttaan. Kun tupakoitsijoilta estetään savukkeiden helppo saatavuus, tilanne on aivan toinen.

Toisen maailmansodan aikana, Saksan keskitysleireissä vangeille ei annettu tarpeeksi ruokaa jotta he olisivat voineet tyydyttää päivittäisen ravinnontarpeensa. He kirjaimellisesti olivat kuolemassa nälkään. Tupakoitsevien vankien tapana oli vaihtaa vähät ruokansa tupakoihin. Jopa tänään kehitysmaissa kuten Bangladeshissa, vanhemmat joilla on nälkäänäkeviä lapsia käyvät kauppaa välttämättömällä ruoalla tupakkaa vastaan. Tämä ei ole normaalia käytöstä...

Tupakoinninlopettamisklinikoilla joita pidän, useat osannottajat myöntävät etsineensä tumppeja tuhkakupeista, roskiksista ja jos tarpeellista, tienposkista, kun heidän omat varastonsa ovat loppuneet siitä syystä että he ovat olleet varomattomia tai jostakin odottamattomista syistä johtuen. Heille se oli aivan sairasta ajatella että he koskaan tekivät jotain niin kammottavia ja törkeitä asioita, mutta he ymmärtävät että jos he edelleen olisivat tupakoineet ja joutuneet samaan tilanteeseen uudelleen, he olisivat olleet täysin kykeneviä toimimaan samalla tavalla.

Nikotiini on huume. Se aiheuttaa riippuvuutta. Ja jos annat, se voi olla tappaja. Ajattele tätä kun tupakanhimosi kasvaa. Yksi henkonen voi ja useimmiten vahvistaakin riippuvuutta. Älä kokeile sitä. Muista- Älä koskaan ota henkostakaan.

Ei kommentteja: