maanantai 27. marraskuuta 2006

Lopetan kun olen laihtunut ("After I Lose Weight I Will Quit Smoking") 3.3.2005

"Lopetan kun olen laihtunut." Tupakoitsijat saattavat usein käyttää ylipainoaan tekosyynä tupakoinnin jatkamiseen. Hän saattaa luulla että looginen järjestys hoitaa nämä ongelmat on se että ensin hän laihtuu ja sitten lopettaa tupakoinnin. Mutta lopulta tämä lähestymistapa on useimmiten pettymystä aiheuttava.

Sillä vaikka tupakoitsija saattaakin laihtua, se tapahtuu hyvin todennäköisesti sen seurauksena että hän on lisännyt tupakointiaan. Tupakat voivat vähentää ruokahalua. Kun hän sitten yrittää lopettaa tupakanpolton, hän luultavasti syö enemmän päästäkseen eroon tupakanhimostaan. Jälleen kerran hän lihoaa aikaisempaan painoonsa, ja lannistuneena luultavasti sortuu takaisin tupakoihinsa. Ja sitten hän on taas tilanteessa mistä aloittikin - ylipainoisena ja tupakoivana.

Jos tupakoitsijan tavoitteena on lopettaa, pysyä erossa tupakoista ja pysyvästi laihtua, hänen täytyy onnistua yhdessä näistä käyttämättä toista ikäänkuin kävelykeppinä. Tämä ei tarkoita sitä että tupakoitsijan pitää lopettaa tupakointi ja aloittaa dieetti samanaikaisesti. Vaikka se ei olekaan mahdotonta, laihdutuskuurille ryhtyminen on vaikeaa monille tupakoitsijoille samanaikaisesti kuin lopetus.

Johtuen verensokerin laskusta joka seuraa tupakoinninlopetusta, halu napostella makeita ruokia on jatkuvaa. Myös se että tupakointi ei toimi ruokailun lopettamisen vinkkinä, tupakoitsija saattaa jatkaa syömistä kauan sen jälkeen kun jälkiruokakin on tarjottu. Mutta jos tupakoitsija haluaa hallita painoaan lopettamisen aikana, hänen täytyy hallita syömisen halua tai syödä matalakalorisia vaihtoehtoja lopettamisen alun aikana.

Mutta entinen tupakoitsija saattaa ajatella että on parempi hoitaa yksi ongelma kerrallaan. Hän saattaa hemmotella itseään lempiruoallaan ajatellen tekevänsä sitä vain viikon ajan. Kakut, keksit, perunalastut ja monia muita pikkusyötäviä käytetään. Samalla saatetaan kehittää mahdollisesti pitkäaikainen ja tuhoava syömätapa. Mitä hän ajattelikin jatkavansa vain muutaman päivän ajan, muuttuukin viikoiksi ja jopa kuukausiksi. Painonnousu on tällöin selvääkin selvempää. Ex tupakoitsija joko sortuu tupakkaan lannistuneena tai jatkaa syömistä kunnes hän ottaa askeleen vapautuakseen tästä ylensyönnistä.

Toisaalta, jos ex-tupakoitsija huomioi tämän ruoka-asian lopetuksen alkuvaiheessa, pitkäaikaiset painoongelmat voidaan välttää. Jotta makeanhimo voidaan välttää, lopettajan tulisi juoda paljon hedelmämehuja kolmen ensimmäisen lopettamispäivän aikana. Tämä auttaa verensokeripitoisuuden tasapainottamiseen ja tasoittaa verensokerin laskua ja samalla estää joidenkin vieroitusoireiden ilmentymisen. Myös mehujen happamuus saattaa kiihdyttää nikotiinin hajoamista, samalla myös lyhentää fyysisten vieroitusoireiden kestoa.

Porkkanoiden ja sellerin syöminen on myös hyvä vaihtoehto muutamalle ensimmäiselle päivälle. Näitä voidaan suositella sillä ne ovat matala kalorisia ja suurimmaksi osaksi eivät aiheuta mitää tapoja. Muutaman viikon päästä, ex-tupakoitsija väsyy näihin vihanneksiin ja luopuu niistä. Hän on lopettanut tupakoinnin ilman ruoan käyttöä kävelykeppinä.

Tupakoinnista erossa pysyminen on elämänpituinen sitoutuminen. Tärkein askel minä voit ottaa varmistaaksesi onnistumisen tässä tavoitteessa on se että ajattelet positiivisesti siitä ettet tupakoi. Älä kehitä negatiivista vaihtoehtoiskäyttäytymistä joka saattaa johtaa toiseen ongelmaan. Tämä saattaa aiheuttaa sen että positiivinen ajattelu tupakoimattomuuteen on mahdotonta ja se taas saattaa johtaa sortumiseen.

Jos olet jo lihonnut lopettamisen jälkeen, yritä korjata ongelma. Sitten myös sinä nautit saavutuksistasi. Et ole ainoastaan lopettanut tupakointia, vaan olet tehnyt sen riippumatta muista mahdollisista tuhoavista kävelykepeistä. Hallitset todellakin elämääsi. Pysyäksesi hallinnassa, seuraa ruokavaliotasi ja - Älä koskaan ota henkostakaan.

Ei kommentteja: