maanantai 27. marraskuuta 2006

Sanoit että oloni helpottuisi. Oloni on kuitenkin yhtä huono kuin sinä päivänä kun lopetin! ("You said it would get better. It's just as bad as the da

Jonkinaikaa sitten klinikan osallistuja tervehti minua tällä mukavan lämpimällä lauseella kun hän oli ollut kahdeksan päivää polttamatta. Kuten saatat muistaakin, selitän että jos tupakoitsija selviää kolmen ensimmäisen päivän ylitse tupakoimatta, fysiologinen riippuvuus alkaa hävitä ja kahden viikon kuluttua fysiologinen riippuvuus on kokonaan ohitse.

Vaikka me voimmekin tarkasti ennustaa fysiologista riippuvuutta, psykologinen (ts. henkinen) riippuvuus saattaa esiintyä milloin vain. On mahdollista että yllyke joka vaivasi tätä miestä oli yhtä kivulias kuin ne joita hänellä esiintyi viikkoa aiemmin. Ja vaikka yllyke saattoikin olla yhtä voimakas, se oli kuitenkin erilainen. Aiemmin tälläisen himon esiintyessä, hänellä ei ollut oikeasti mitään vaihtoehtoa sille miten tulisi toimia ja päästä siitä ylitse. Jos hän vain antaisi ajan kulua, himo menisi ohitse. Henkisiä yllykkeitä vastaan tämä ex-tupakoitsija voi toimia. Eroavaisuudet fysiologisen ja henkisen kivun välillä voidaan helposti esittää esimerkiksi analysoimalla tavallista hammassärkyä.

Mätänevä hammas saattaa aiheuttaa paljon kipua. Jos hammaslääkärisi selittää sinulle miksi hampaaseen sattuu, se ei oikeasti ratkaise tilannetta. Tiedät miksi siihen sattuu, mutta siihen yhä sattuu. Fyysisen kivun ymmärtäminen ei saa sitä häviämään.

Toisen seikan havainnollistamiseksi, sanotaan että menet hammaslääkäriin ja saat selville että sinulla on reikä hampaassasi. Hänen pitää porata ja laittaa siihen paikka. Poraus voi olla rankka kokemus. Kun se on ohitse, myös kipu häviää, mutta aina kun kuulet hammaslääkärin poran äänen vaikka vuosien päästä, se saa sinut säpsähtämään kivun ajatuksesta. Kun tajuat että reagoit vain poran ääneen, tiedät ettet ole vaarassa, ja rauhoitut. Pelon syyn ymmärtäminen lieventää levottomuutta ja siitä johtuvaa kipua.

Kaikki tupakanhimot joita esiintyy tänään johtuvat ehdollistetuista yllykkeistä. Olet tekemässä jotain tai kokemassa jotakin ensimmäistä kertaa tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Saatat olla menossa ravintolaan, häihin tai lentomatkalle. Saattaa olla että olet tavannut jonkun tietyn ihmisen tai olet paikassa missä olet aina ennen tupakoinut. Voi olla että kuulit jotakin tai haistoit jotakin tuttua. Hajuaisti on voimakas mekanismi laukaisemaan vanhoja tunteita.

Joten tänään, jos huomaat haluavasi tupakkaa, katsele ympärillesi ja mieti että miksi juuri nyt tällähetkellä ja tässä paikassa tupakka tuli mieleesi. Kun ymmärrät että himon laukaisi toimintasi johtuen tietystä merkityksettömästä tilanteesta, voit vain sanoa "ei" tupakalle ilman suurempia ongelmia. Sinun täytyy vain ymmärtää se mikä laukaisi himon. Halu menee ohitse. Seuraavan kerran kun törmäät samankaltaiseen tilanteeseen, et ehkä edes ajattele tupakkaa. Olet oppinut kohtaamaan jälleen uuden tilanteen tupakoinninlopettaneena.

Tupakoinnin lopettaminen on oppimiskokemus. Joka kerta kun voitat halun tupakoida, olet päässyt jälleen yhden tilanteen yli joka uhkaa tupakoimattomuuttasi. Ajan kuluessa, esteet loppuvat ja voit jatkaa elämääsi mukavasti onnellisempana ja terveempänä ihmisenä. Sinun pitää vain muistaa että älä koskaan ota henkostakaan.

Ei kommentteja: