maanantai 27. marraskuuta 2006

Savukkeeni, Ystäväni ("My Cigarette, My Friend") 19.11.2004

Mitä pidät ystävästäsi jonka pitää mennä mukanasi kaikkialle mihin sinunkin? Hän ei ainoastaan roiku mukanasi koko ajan, vaan koska hän on niin hyökkäävä ja rahvaanomainen, sinusta tulee epätoivottu hänen seurassaan. Hänessä on omalaatuinen haju joka tarttuu sinuun minne ikinä menetkin. Muut ajattelevat että te molemmat löyhkäätte.

Hän hallitsee sinua täysin. Kun hän sanoo hyppää, sinä hyppäät. Oli keli mikä tahansa, hän haluaa että lähdet kauppaan ja noudat hänet sieltä. Jos puolisosi vaatisi sinulta samaa et varmaan suostuisi tähän, mutta et voi väitellä ystäväsi kanssa. Joskus kun olet elokuvissa tai näytelmässä hän haluaa että lähdet hänen kanssaan ulos ja sinulta jää osa näkemättä. Koska hän päättää kaikista asioista elämässäsi, sinä lähdet.

Ystäväsi ei myöskään pidä valitsemistasi vaatteista. Sen sijaan että hän kohteliaasti ilmoittaisi että sinulla on huono maku, hän polttaa pieniä reikiä näihin tavaroihin, jotta sinä haluat heittää ne pois. Joskus hän väsyy huonekaluihinkin ja pääsee eroon niistäkin. Sillointällöin hän ryhtyy erittäin ilkeäksi ja tällöin koko talo saa luvan lähteä.

Hänen tukemisensa käy aika kalliiksi. Kalliiksi ei käy ainoastaan hänen taitonsa tuhota omaisuutta, mutta sinun pitää myös maksaa siitä että hän pysyy mukanasi. Jos totta puhutaan niin hän maksaa sinulle tuhansia euroja elinaikanasi. Ja voit olla varma siitä että hän ei maksa sinulle senttiäkään takaisin.

Saatat nähdä muitten tekevän voimallisiakin urheiluharjoituksia ja nauttivan niistä. Mutta sinun ystäväsi ei anna sinun tehdä sitä. Hän ei usko fyysiseen toimintaan. Hänen mielestään, olet liian vanha hauskuuttaaksesi itseäsi tällätavalla. Joten hän vain istuu rinnallasi ja tekee hengityksesi vaikeaksi. Nyt et sitten tahdo lähteä ja pelata muitten kanssa kun et voi hengittää.

Ystäväsi ei usko terveyteen. Häntä inhottaa ajatus siitä että eläisit pitkän ja tuottavan elämän. Joten kaikissa tilanteissa hän tekee sinut sairaaksi jos vain pystyy. Hän auttaa sinua saamaan nuhan ja vilustumaan. Eikä ainoastaan siinä kun joudut huonossa kelissä juoksemaan kauppaan ja hakemaan häntä. Hän on paljon kekseliäämpi. Hän kuljettaa tuhansia myrkkyjä mukanaan ja puhaltelee niitä jatkuvasti naamallesi. Kun hengität sisääsi niitä, ne tuhoavat värekarvoja keuhkoissasi mitkä taasen olisivat auttaneet sinua estämään näitä tauteja.

Mutta nuhat ja vilustumiset ovat hänen mielestään vain lastenleikkejä. Hän erityisesti pitää taudeista jotka hitaasti vammauttavat sinua - kuten keuhkonlaajentuma. Hän pitää tätä sairautta mahtavana. Kun hän saa sinut sairastumaan tähän, luovut kaikista ystävistäsi, perheestäsi, urasuunnitelmista, toiminnasta - kaikesta. Istut vain kotona ja hellit häntä, kerrot hänelle miten hyvä ystävä hän on samalla kun epätoivoisesti haukot henkeä.

Mutta lopulta ystäväsi väsyy sinuun. Hän päättää ettei enää halua olla seurassasi. Sen sijaan että päästäisi sinut vapaaksi kulkemaan eri suuntiin, hän päättää tappaa sinut. Hänellä on mahtava asevarasto takanaan. Itseasiassa, hän on suunnitellut kuolemaasi siitä päivästä lähtien kun tapasi sinut. Hän keräsi kaikki yhteiskunnan parhaimmat tappajat ja huolehti siitä että saisit ainakin yhden niistä. Hän ylityöllisti sydäntäsi ja keuhkojasi. Hän tukkeutti verisuoniasi sydämessäsi, aivoissasi ja jokaisessa ruumiinosassasi. Jos olit liian vahva antautuaksesi tälle, hän altisti sinua jatkuvasti syöpää aiheuttaville aineille. Hän tiesi että saisi sinut ennemmin tai myöhemmin.

Tämä on tarina "ystävästäsi", savukkeesta. Mikään todellinen ystävä ei tekisi tätä sinulle. Savukkeet ovat sinun pahimpia vihollisiasi. Ne ovat kalliita, riippuvuutta aiheuttavia, epäsosiaalisia ja tappavia. Ajattele tätä kaikkea - Äläkä koskaan polta henkostakaan.

Ei kommentteja: