maanantai 27. marraskuuta 2006

En polta tänään! ("I'm Not Going to Smoke Today") 14.1.2005

Lopettamisprosessin aikana, todennäköisesti huomasit ajattelevasi tätä aatetta, joko suurella päättäväisyydellä tai sitten huolestuneesti. Jokatapauksessa, se oli välttämätöntä että keskityit tarkasti tähän mahtavaan tavoitteeseen. Ne uskomattomat himot joita nikotiiniriippuvuus sai aikaan vaati sen että sinulla oli motivaatio ja panokset kohdallaan musertaaksesi tuo melkein vastustamattoman tarpeen ottaa tupakka. Ymmärsit sen tai et, alkuaikoina oli tärkeää heti herätessään vakuuttaa itsellesi ettet aio polttaa.

Totuus on että tuon en polta tänään päätöksen tekeminen ei ole ainoastaan tärkeätä silloin kun on juuri lopettanut. Sinun tulisi tehdä tämä päätös joka aamu lopun elämäsi ajan. Sinun täytyy aloittaa joka päivä tekemällä päätös "En aio polttaa tänään." Yhtä tärkeätä on se että päätät joka päivän onnittelemalla itseäsi saavutuksestasi ja tuntien ylpeyttä siitä. Sillä paluu tupakoimiseen on riski vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan niin kauan kun jatkat hengittämistä ja ajattelemista.

Riippuvuus nikotiiniin on yhtä voimakas kuin riippuvuus alkoholiin tai mihin tahansa huumeeseen. Tupakoinnin tapa vaikutti melkein jokaiseen elämäntilanteeseesi. Voit antaa tyytyväisyyden täyttää sen tyhjiön jonka sinun vanha riippuvuus ja tavat ovat jättäneet piittaamatta siitä suunnattomasta ponnistuksesta ja saavutuksesta joka johti niiden voittamiseen. Tyytyväisyys saa sinun varovaisuutesi alas ja alat unohtamaan niitä syitä minkä vuoksi lopetit. Et enää huomaa niitä suuria parannuksia fyysisessä, sosiaalisessa ja taloudellisessa tilanteessasi jotka seurasivat tupakasta eroonpääsyä.

Sitten eräänä päivänä, kun tupakointi näytti olleen osa pimeää menneisyyttä, ja millä ei pitänyt olla minkäänlaista vaikutusta nykyiseen elämääsi, ajatusta tupakasta seuraa mahdollisuus ottaa yksi tupakka "viattomasti". Ehkä se tapahtuu merkityksettömässä sosiaalisessa tilanteessa, tai ehkä se on suuri elämän kriisi. Joka tapauksessa, kaikki palat näyttävät loksahtavan paikalleen. Motiivi, syy ja mahdollisuus ovat paikalla, järkeily ja tietoisuus riippuvuudesta loistavat poissaolollaan. Henkonen otetaan.

Nyt astuvat uudet säännöt kuvioon. Sinun kehosi vaatii nikotiinia. Ennaltamäärätty tapahtumasarja lähtee liikkeelle ja vaikka et ymmärräkään mitä on tapahtunut, jälleensortuminen huumeeseen on tapahtunut. Kehon vaatimus nikotiinista voittaa sinun tahtosi ja halusi saada tilanne tekemättömäksi. Sinulla ei ole mitään hallitsemiskeinoja tähän fysiologiseen tapahtumasarjaan joka on lähtenyt käyntiin. Kohta mielesi kumartaa päätöksille joita kehosi tekee.

Tunnet todennäköisesti suurta katumusta. Epäonnistumisen ja syyllisyyden ylitsepääsemätön tunne kummittelee mielessäsi. Huomaat pian kaipaavasi päiviä jolloin tuskin ajattelitkaan tupakoita. Mutta noista päivistä tulee pian vain häipyviä muistoja. Viikkoja, kuukausia tai jopa kymmeniä vuosia saattaa kulua ennenkuin jälleen saat kerättyä päättävyyttä yrittää jälleen vakavasti lopettaa. Valitettavasti, saattaa olla ettet koskaan saa kerättyä tarpeeksi voimaa, alun motivaatiota tai kohtalokkaasti, mahdollisuutta lopettaa jälleen. Kuolemaan johtava diagnoosi, tai äkillinen kuolema saattaa estää hyvin tarkoitetun tulevaisuuden yrityksen joka ei ehkä koskaan pääse tapahtumaan.

Älä anna tälläisen kohtalokkaan ja synkän tilanteen tapahtua sinulle. Ponnistele aktiivisesti pysyäksesi savuttomana ja ylläpidä niitä kaikkia tupakoimattomuuden tuomia luontaisetuja - tupakoimattoman henkilön fyysiset, tunneperäiset, taloudelliset, ammattimaiset ja sosiaaliset edut. Aloita aina päiväsi lauseella "En polta tänään." Päätä aina päiväsi vakuuttamalla itsellesi ja ylpeydellä siitä että olet jälleen voittanut päivittäisen taistelusi riippuvuudestasi. Ja muista aina että heräämisesi ja nukkumaanmenon välissä - älä koskaan ota henkostakaan!

Ei kommentteja: