tiistai 28. marraskuuta 2006

Mitä voimme tehdä pysäyttääksemme teinitupakoitsijoiden määrän kasvun? ("What Can We Do to Stop the Rise of Teen Smoking?") 8.4.2005

Kauan aikaa ennenkuin aloitin opettamisen tupakoinninlopettamisklinikoilla, olin töissä American Cancer Societyssä. Toimenani oli kehittää ja järjestää tupakoinnin ehkäisyohjelmia jotka oli suunnattu ala- ja yläasteella, lukioihin ja ylemmille asteille. Minulla oli paljon töitä, puhuin yli 60000 lapselle vuodesta 1972 vuoteen 1978 asti jolloin aloin opettaa näillä klinikoilla. Tänä aikana tupakoitsijoiden määrät poikien keskuudessa alkoivat laskea ja tyttöjenkin tasaantua. Vaikutti siltä että viesti tupakoinnin vaaroista sekä sen tärkeys ettei aloita tupakointia, joka voi johtaa elinikäiseen riippuvuuteen alkoi saavuttaa sen ajan lapsia.

Valitettavasti, kuten viimeaikana eri medioissa on osoitettu, elämme jälleen aikoja jolloin tupakoinnin suosio ja houkutus on kasvamassa lapsien keskuudessa. Vaikka meillä on nykyään parempi ymmärtämys nikotiiniriippuvuudesta, se viesti ei joko saavuta nuorisoa tai he eivät ymmärrä sitä. Se ettei ymmärrä nikotiiniriippuvuutta on vaarallista ja johtaa siihen mitä pidetään joidenkin lasten ja aikuisten mielestä harmittomana ja luonnollisena kokeiluna ja kasvamisena. Nikotiinin kokeilua ei tulisi pitää harmittomana tai kasvamisrituaalina.

Nikotiini on yksi eniten riippuvuutta aiheuttava aine jonka ihmiset tietävät. Yli 80% lapsista jotka kokeilevat nikotiinia aloittavat säännöllisen käytön, joista monet käyvät läpi yliannostus ja vieroitusoireita ensimmäisen kuukauden aikana ensimmäisen tupakan jälkeen. Tämän tärkeyttä ei tule vähätellä. Nämä ovat riippuvuuden indikaatioita. Potentiaalisesti nikotiini voi orjuuttaa yli 80% sen käyttäjistä. Vertailuna alkoholiin, se voi orjuuttaa noin 10% käyttäjistään. Kertoimet ovat lapsia vastaan jos he aloittavat tupakoinnin, ja jos viimeaikaiset suuntaukset jatkuvat, kaikkien lasten, jopa sinun lapsesi mahdollisuudet aloittaa tupakointi ovat kasvavat.

Vaikka et ehkä voikaan muuttaa kansallisia tilastoja, uskon että kuka tahansa jolla on omia lapsia tai lastenlapsia, tai ystäviä ja muita perheenjäseniä joilla on lapsia, tekisi kaiken mihin hänellä on mahdollisuus parantaakseen näiden lasten mahdollisuuksia jotta he eivät joutuisi muihin tupakointitilastoihin.

Sinä olit siellä kerran. Ymmärrät miten aikainen kokeilu voi johtaa riippuvuuteen. Riippuvuuteen joka on saanut sinun itsesi kärsimään tupakoinnin aiheuttamista fyysisestä hävityksestä. Riippuvuus, joka on saattanut aiheuttaa sinulle vaikeuksia kun yritit päästä siitä eroon. Riippuvuus, jonka olet saattanut nähdä vievän sinulta ystäviä tai perheenjäseniä ennenaikaisesti joko heidän sairauteen tai kuolemaan. Olet ollut kummallakin puolella ja tiedät kuinka vaikeaa oli päästä eroon tupakasta elämässäsi samoinkuin miten vaikeaa on pitää ne ulkopuolella. Meidän täytyy auttaa selvittää nikotiinin riippuvuutta aiheuttava luonne, kerrata ne tupakan yleiset vaarat ja tarjota joitakin ratkaisuja selvitä tupakoinnin aloittamiseen johtavista ympäristön paineista joihin lapset joutuvat. Jos toimit lasten parissa kouluissa, ym. nosta esiin se että lapsia opetettaisiin kertomalla totuus tupakoinnista ja riippuvuudesta.

Toivon että toimimalla yhdessä, voimme positiivisesti vaikuttaa lastemme tulevaisuuteen. Ja älä unohda, myös sinunkin tulevaisuutesi muodostuu edelleen päivä kerrallaan. Pysyäksesi tulevaisuudessa onnellisempana ja terveempänä eläen savutonta elämää, muista - Älä koskaan ota henkostakaan.

Ei kommentteja: