maanantai 27. marraskuuta 2006

Kuinka saan perheen ja ystävät lopettamaan tupakoinnin? ("How Can I Get My Family and Friends to Quit Smoking?") 22.11.2004

Lopettamisessaan onnistuneet esittävät tämän kysymyksen minulle usein halutessaan auttaa lähimmäisiään vapauteen tappavasta riippuvuudesta tupakkaan. Valitettavasti, siihen ei ole yksinkertaista ratkaisua. Tupakoijat tupakoivat kunnes he ovat valmiita lopettamaan. Kärttäminen, uhkailu, solvaaminen, tupakoiden piilottaminen tai tuhoaminen saa tupakoitsijan närkästymään ja useasti tämä taas aiheuttaa sen että tupakoitsija polttaa enemmän muitten kiusaksi. Näitä menetelmiä ei siis kannata käyttää.

Menetelmä mitä kannatan on ymmärtäminen. Tupakoitsijat eivät polta koska he ovat typeriä. He eivät polta koska he ovat pahoja tai inhottavia ja haluavat loukata perheitään ja ystäviään. He polttavat koska he ovat ihmisiä, ja ihmisinä he saattavat tehdä virheitä. Asia mihin kaikki tupakoitsijat ovat syyllisiä on se että he ovat kokeilleet riippuvuutta aiheuttavaa ja vaarallista huumetta - nikotiinia. Useat heistä alkoivat tupakoida kauan ennenkuin tupakan vaaroja tunnettiin. Kun he ymmärsivät vaarat, he saattoivat yrittää lopettamista, mutta se ei ole kaikille helppoa. He ovat riippuvaisia huumeesta ja vaatii vahvaa päättäväisyyttä ja tukijärjestelmää päästä yli lopettamisen alkuvaikeuksien.

Paras tuki mitä tupakoijalle voi antaa on rakkautta, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, ja tehdä hänen elämänsä mahdollisimman helpoksi lopettamisen muutaman ensimmäisen päivän ajaksi. Lopettava tupakoitsija saattaa saada tunnepurkauksia ja olla ärtyisä, masentunut ja hänen käytöksensä voi olla jopa järjenvastainen. Nämä ovat kaikki nikotiinista irtautumisen oireita. Jotkut perheenjäsenet tai ystävät saattavat kannustaa heitä polttamaan mieluummin kuin käyttäytymään tuolla tavalla. Jos he olisivat paranemassa olevia alkoholisteja, eivät nämä ihmiset tarjoaisi heille juomia. Jos he reagoisivat kemoterapiaan tällätavalla, ei heitä pyydettäisi lopettamaan sitä ja uhraamaan terveytensä ja elämänsä perheen hetkellisen mukavuuden vuoksi. Valitettavasti, useat ystävät ja perheenjäsenet eivät välttämättä suhtaudu tupakoinnin lopettamiseen tarpeeksi vakavasti. Emme käsittele sellaista pienen harmin kuten kynsien pureskelun lopettamista. Me käsittelemme voimakasta ja tappavaa riippuvuutta. Tupakoinnin lopettajat taistelevat oikeata psyykkistä tarvetta ja vahvasti mieleenpiirtynyttä psykologista riippuvuutta vastaan. Kannusta heitä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Siedä heidän tilapäisiä tunnepurkauksiaan. He palaavat pian normaaleiksi ja tunnet henkilökohtaista tyydytystä tietäen että autoit heitä yhden heidän elämänsä suurimman haasteen ylitse - tupakoinnin lopettamisen.

Vaikka tupakoitsija voivat tarjota rakkauttaan, kärsivällisyyttään ja ymmärtämystään, sinulla entisenä tupakoitsijana on ainutlaatuinen kyky olla erittäin tukea antava ja uskottava tietolähde tupakoinnin lopettajalle. Sinä tiedät millaista tupakointi oli. Sinä tiedät miten paljon mukavampaa on elää ilman tupakkaa. Jaa tämä tietämys. Ole rehellinen - jos sinulla vielä kummittelee ajatus tupakasta, kerro se heille. Mutta selvennä millaisia ne tuntemukset ovat. Jos olet tyypillinen entinen tupakoitsija, tupakka-ajatukset tulevat mieleesi erittäin harvoin ja kun ne tulevat ne kestävät vain hetken ja ovat vain hetkittäinen halu eikä mikään kivulias kohtaus jollaisia ne saattoivat olla tupakoinnin lopettamisen alkuvaiheessa.

Tupakoinnin lopettajien täytyy tietää tämä luonnollinen evoluutio tupakoitsijasta tupakoimattomaksi. Kun he kohtaavat yllykkeitä parin ensimmäisen viikon jälkeen, ne eivät enää johdu nikotiiniriippuvuudesta vaan psykologisesta yllykkeestä. He kohtaavat uuden tilanteen ensimmäistä kertaa ilman tupakkaa. Himo menee ohi ja he ovat oppineet miten selviytyä tulevista vastaavista tilanteista tupakoimatta ilman epämukavuuden tuntoa.

Jaa heille tieto jota me jaamme sinulle. Anna heille sama tuki mitä muut entiset tupakoitsijat antoivat sinulle. Tärkeää on myös se että kun tupakoitsija lopettaa tupakanpolton tuet heitä säännöllisesti kertomalla että välität heistä ja vahvista aina heidän käsityksiään taataksesi onnistuminen jotta he jatkaisivat tupakattomuuttaan - etteivät he koskaan ottaisi henkostakaan.

Ei kommentteja: