maanantai 27. marraskuuta 2006

Miksi vastustat niin kovasti huijausta? ("Why are you so hard on the concept of cheating?") 21.1.2005

"Kun käyn painonvartijoissa ja kerron että olen syönyt jälkiruokaa, he edelleen taputtavat ja kannustavat minua jatkamaan. Mikset sinä tarjoa samanlaista tukea tupakoiden kanssa?" Vähän aikaa sitten vihainen klinikalle osallistuja hyökkäsi innostumattomuuttani kohtaan koska hän oli sortunut polttamaan viidentenä savuttomana päivänä enkä ollut tarjonnut hänelle kannustusta. Selitin, että tavan kuten ylensyömisen ja riippuvuuden kuten tupakanpolton muuttaminen vaati kahta täysin erilaista hoitoa. Vaikka se onkin totta että huijaaminen dieetissä on aivan tavallista tiettyinä aikoina kuten juhlissa ja juhlapyhinä, huijaaminen riippuvuuden kanssa on verrattavissa täydelliseen sortumiseen. Kakkupalan ottaminen ei lihota tätä henkilöä kymmentäkiloa seuraavana päivänä. Toisaalta, tupakan polttaminen saattaa johtaa siihen että entinen tupakoitsija palaa takaisin tupakoidensa pariin ja alkaa jälleen polttamaan yhtä paljon kuin aiemmin, yleensä jo muutaman päivän tai viikon kuluttua.

Vaikka useat painonhallintaohjelmat saattavat katsoa läpi sormien mahdollista lipeämistä, riippuvuuksien kuten heroiinin, alkoholin tai nikotiinin kanssa toimiminen vaatii sitä että niistä riippuva päättää pysyä täysin erossa näistä aineista. Koska tämä yksinkertainen täydellinen pidättäytyminen varmistaa onnistumisen, en voi hurrata kenellekään, joka sallii itselleen tupakan stressin, painonnousun, juhlien tai minkään muun syyn varjolla.

Sortuminen on sortuminen, olkoon syy siihen mikä tahansa. Jokaisen tupakoinninlopettaneen tavoite on välttää paluuta nikotiiniriippuvuuteen. Jos kohtaat tilanteita jotka tuntuvat oikeuttavan tupakan, käytä hetki siihen ajatukseen mitä se tarkoitti kun olit huumeriippuvainen.

Yskiminen, hengen vinkuminen, kurkkukivut, ja hengästymiset. Jatkuvat lääkärisi esille tuomat uhat "Lopeta tupakointi tai...". Pahanhajuinen hengitys, ja haisevat vaatteet ja tukka. Päänsäryt, väsyneisyys, ja yleisesti se että tunsit olosi huonoksi niinä päivinä jolloin poltit liikaa. Jouduit aina huolissasi ajattelemaan jätitkö tupakan jonnekin palamaan. Se paniikinomainen tunne joka seurasi sitä kun huomasit että tupakat olivatkin loppuneet. Et tuntenut oloasi tervetulleeksi perheenjäsenten tai ystäviesi kotiin kun poltit. Tuhlasit useita tuhansia euroja vuodessa tupakoihin ja vaatteisiin tai huonekaluihin, joita piti vaihtaa sitä mukaa kun tupakka poltti niihin reikiä. Lapset tai vanhemmat jankuttivat sitä että sinun pitää lopettaa. Olit ainoa henkilö juhlissa joka poltti ja tunsit itsesi ulkopuoliseksi. Tupakat hallitsivat sinua täysin. Ei kovinkaan kaunis kuva, vai mitä?

Joten ensi kerralla kun sinusta tuntuu että ansaitset tupakan, ajattele niitä seurauksia. Huijaaminen, lipeäminen tai kokeilu ei ole mahdollista. Ei ole mahdollista että polttaisit >yhden< tupakan. Ainoat vaihtoehdot sinulle ovat joko onnistuminen tai epäonnistua. Täydellinen vapaus tai täydellinen sortuminen. Muutaman sekunnin jälkeen tajuat että sinä et halua palata tähän kurjaan olemassaoloon. Voit taputtaa itseäsi selkään päästessäsi jälleen yhden esteen yli. Ymmärrät että pidät itsestäsi liikaa tupakoidaksesi. Jatkuva onnistuminen riippuu yhdestä yksinkertaisesta tekniikasta - Älä koskaan ota henkostakaan!

Ei kommentteja: