maanantai 27. marraskuuta 2006

Onnekkaat jäävät koukkuun ("The Lucky One's Get Hooked") 13.12.2004

Älä koskaan ota henkostakaan! Vaikka tämä lause sisältää vain neljä yksinkertaista sanaa, joillekin lopettajille tuottaa vaikeuksia ymmärtää tämän tärkeän menetelmän syvin olemus. Ne ovat epäonneikkaita tupakoitsijoita jotka tekevät sen traagisen kokeilun nähdäkseen sen miten he reagoivat tupakkaan. Henkosen ottamisella on kaksi vaihtoehtoista seurausta. Ensinnäkin ja todennäköisemmin, ex-tupakoitsija jää koukkuun ja palaa aikaisempaan kulutukseensa muutamien päivien päästä. Toinen mahdollinen reaktio on että hän ei jää koukkuun. Pidemmänpäälle, hänestä saattaa tulla se todellinen suurempi väliinputoaja. Se entinen tupakoitsija joka jää koukkuun ensimmäisestä henkosestaan on oppinut tärkeän opetuksen. Jos hän joskus lopettaa jälleen, hän tietää että hänellä on pidemmänpäälle hyvät mahdollisuudet onnistua, koska hän tietää aiemmista kokemuksistaan että hän ei voi polttaa edes yhtä henkosta palaamatta takaisin aiempaan kulutukseensa. Hän tietää ettei ole riistämässä itseltään sitä yhtä savua vaan tekemässä itselleen palveluksen olemalla polttamatta sitä määrää kuin hän oli nikotiinista riippuvainen. Toisaalta, se tupakoinnin lopettaja joka ottaa henkosensa eikä jää koukkuun saa vääränlaista itseluottamusta ja varmuutta. Hän luulee voivansa polttaa milloin tahansa jäämättä riippuvaiseksi. Yleensä, lyhyen ajan kuluessa, poltellen silloin tällöin, hän jääkin riippuvaiseksi.

Jonakin päivänä, hän myös lopettaa ja saattaa onnistuakin. Hän lopettaa viikoksi, kuukaudeksi, jopa vuosiksi. Mutta ajatuksissaan, hän miettii, "Tiedän että voin polttaa yhden jos vain haluan. Teinhän niin viimekerrallakin, enkä jäänyt heti koukkuun." Eräänä päivänä, juhlissa tai stressinvaivaamana, tai vain tylsyydestä hän koittaa polttaa jälleen yhden. Ehkä tälläkertaa hän jää koukkuun, tai sitten ei. Mutta voit olla varma että tulee myös seuraava kerta. Lopulta hän jää jälleen koukkuun. Tämän surkean henkilön elämä on ainaista hairahtamista. Polttaa, ei polta. Joka kertaa kun hän palaa polttamaan, hänen täytyy jälleen lopettaa. Ja tiedäthän mitä se tarkoittaa - kahden viikon vieroitusoireiden läpikäyntiä jälleen. Vihasit niiden läpimenoa kerran. Ajattele miltä tuntuisi käydä ne läpi kolmesti, neljästi tai useammin. Eräs osallistuja kävi ne läpi kolmetoista kertaa, toinen kahdeksan ja kolmas yhdeksän. Jos he olisivat jääneet koukkuun ensimmäisen henkosen jälkeen, se ei olisi ehkä koskaan tapahtunut uudelleen.

Ensimmäisen henkosen polttaminen on umpikuja. Ei ole pienintäkään epäilystä etteikö se johtaisi paluuseesi voimakkaaseen ja tappavaan riippuvuuteen. Ajattele niitä kaikkia seurannaisvaikutuksia jos rupeat taas polttamaan ja jäät niihin riippuvaiseksi. Terveysvaikutukset, kulut, sosiaalinen häpeä, epäonnistumisen tunne ja ajatus siitä että jälleen kerran joudut läpikäymään vieroitusoireet kun jälleen yrität lopettaa. Ajattele tätä kaikkea ja muista - Älä koskaan polta henkostakaan.

Ei kommentteja: